HOE VAAK ZIJN BEESWAX WRAPS HERBRUIKBAAR?

Steeds meer mensen ontdekken van beeswax wraps, ook wel bijenwas wraps genoemd. Ze hebben tal van voordelen ten opzichte van aluminiumfolie en plastic folie. Veel mensen vragen echter af hoe vaak bee wraps herbruikbaar zijn. Dat leggen we in dit blogartikel uit.

Opfrisser: wat is een bijenwas wrap?

Voor we verder ingaan op hoe vaak beeswax wraps te gebruiken zijn, is het eerst verstandig om in te gaan op wat beeswax wraps zijn. Zoals de naam al doet vermoeden zijn bee wraps doeken van bijenwas, biologisch katoen, jojobaolie en boomhars. Dankzij deze natuurlijke materialen hebben de doeken een antiseptische werking en zijn ze ideaal voor het inpakken en afdekking van voedselwaren.

Duurzaam alternatief voor aluminiumfolie en plastic folie

Beeswax doeken zijn hét perfecte alternatief voor aluminiumfolie en plastic folie. Niet alleen omdat deze wraps vervaardigd zijn van natuurlijke en biologische materialen, maar vooral omdat ze herbruikbaar zijn. Daar waar andere folies geschikt zijn voor slechts eenmalig gebruik, kun je deze talloze keren gebruiken. De voordelen op een rij:

  • vervaardigd van natuurlijke en milieuvriendelijke ingrediënten: zoals bijenwas, biologisch katoen, jojobaolie en boomhars;
  • voor een lange tijd herbruikbaar: gemiddeld genomen zo’n 10 tot 12 maanden, afhankelijk van hoe regelmatig de wrap wordt gebruikt en hoe deze wordt schoongemaakt;
  • composteerbaar: vervang je de bijenwasdoek na een jaar? Dan kan je deze in principe gewoon in de compostbak gooien;
  • antiseptische werking: de doeken hebben een sterke antibacteriële werking, waardoor ze het eten langer vers houden.

Handig, maar: hoe vaak zijn beeswax doeken herbruikbaar?

Kortom, beeswax wraps zijn hartstikke handig. De vraag is alleen: hoelang kun je uit de voeten met eenzelfde setje van deze bijenwas wraps? Over het algemeen raden wij aan de wraps na 10 tot 12 maanden gebruik te vervangen door een nieuwe set. Hierbij gaan we ervan uit dat

1. Goed reinigen essentieel

Om het maximale uit je bijenwasdoeken te halen moet je deze na elk gebruik goed schoonmaken. Dit doe je met een natte, koude doek of in koel water, eventueel met wat zeep. Let op: gebruik geen warm water. Hier is de bijenwas namelijk niet tegen bestand. deze zal dan smelten. Ook is de was niet bestand tegen hard boenen, dus wees hier zeer voorzichtig mee.

2. Verleng de levensduur met bijenwas korrels

Wil je de beeswax wraps zo lang mogelijk gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen je wraps te ‘verjongen’ met een nieuwe laag bijenwas. Verdeel wat bijenwas korrels over de wrap en doe deze in de oven (op lage temperatuur) tot de korrels zijn gesmolten. Laat de wrap afkoelen en deze is weer klaar voor gebruik!

3. Ook correct gebruik van groot belang

Naast de wraps regelmatig goed schoonmaken is ook het juist gebruiken van de beeswax wraps belangrijk. Je gebruikt de herbruikbare beeswax wraps voor het afdekken en/of inpakken van voedsel. Zo dek je er gemakkelijk schalen mee af. Vouw de bijenwasdoek met de warmte van je handen om de schaal of het voedingsmiddel. In principe kun je de wraps hetzelfde gebruiken als aluminiumfolie of plasticfolie. Houd echter wel rekening met de volgende zaken:

  • bijenwas wraps zijn minder buigzaam
  • de doeken zijn minder geschikt voor vlees omdat ze niet met warm water gewassen mogen worden
  • sommige voedingsmiddelen, zoals tomatensaus en kurkuma, kunnen voor vlekken zorgen

Over The Eco District

Wij zijn The Eco District, een online aanbieder van hippe, betaalbare en duurzame alternatieven voor plastic (wegwerp)items. In ons aanbod vind je, naast diverse soorten beeswax wraps, ook duurzame tandenborstels, tassen en Coconut Bowls.

  • Handgemaakte producten
  • Gratis verzending
  • Snelle levering

Bijenwasdoek bestellen?

Herbruikbare bijenwasdoeken kopen? Dat doe je eenvoudig via onze webshop. Ontdek ons aanbod, plaats je bestelling en ontdek het verschil! Heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Terug naar blog